DSC_0303.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Delikatna, maślana chałka

Przepis banalnie prosty.  Wystarczy tylko kilka składników,  a delikatna chałka w połączeniu z masłem i miodem będzie pysznym śniadaniem lub kolacją.

DSC_0303.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Potrzebujemy:

2 i pół szklanki przesianej mąki

15g świeżych drożdży 

220ml letniego mleka

6g roztopionego masła

2 łyżki cukru

ewentualnie cukier waniliowy

Drożdże rozcieramy  z cukrem, dodajemy letnie mleko. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże z mlekiem, roztopione masło i mieszamy łyżką. Dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto urośnie.  Ja w tym czasie ogarniam blat z naczyń. Po 20 minutach zabieram się do formowania warkoczy. Układam je na blaszce i ponownie czekam aby podrosły. Smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekarnik nastawiam na 170st. C z termoobiegiem. Gdy piekarnik już się nagrzeje,  wówczas wkładam chałki na 30 minut.

Najlepsze są ciepłe :) z miodem i mlekiem. Pycha :)